Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Agencja reklamowa, a rozwój Twojej firmy
16 lutego, 2017
Strony www Toruń - Projektowanie stron Toruń - Tworzenie stron www - Strony CMS - Responsywne strony www
Strona www – doskonała inwestycja
17 lutego, 2017

Czy jest takie danie, które z całkowitą pewnością lubi każdy? Tak – pizza. Prawdziwy skarb włoskiej kuchni, znany gdzie okiem sięgnąć. Prostota w dowolnych kompozycjach smakowych, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. W całości kuchnia włoska stała się najbardziej rozpoznawalną kuchnią świata. Mieszkańcy Włoch doskonale potrafią łączyć proste i sprawdzone produkty, które razem smakują jak niebo w ustach. Gorąca Italia dała nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale także spaghetti, risotto, czy bruschetty. Jednym zdaniem smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu potrawy, które łączą przyjaciół przy jednym stole. Taka też jest filozofia gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko uwielbiają jeść. Uwielbiają spędzać czas z bliskim, rozmawiając i radując się w towarzystwie pysznego jedzenia, które bazuje na regionalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te składniki można dostać tam w każdym sklepie i za małe pieniądze. Warzywa i przyprawy rosnące w letnim słońcu południa smakują genialnie. Nic dziwnego że znalazły się w standardowym menu każdego Włocha. A skąd tak naprawdę pochodzi się kuchnia Włoch i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zaskoczy. Poznaj zatem historię o powstaniu pizzy i o znanych potrawach kuchni południowej Europy. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Tradycyjna włoska kuchnia

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest nierozerwalnie powiązana z tradycją konkretnego rejonu. Włosi mocno pielęgnują swoją tradycję, nie akceptują żadnych ustępstw i podczas tworzenia ulubionych potraw korzystają z przepisów dostarczanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie dzięki tradycji, zdolności komponowania dostępnych składników i wykorzystywaniu doskonałej jakości (zasadniczo świeżych) produktów kuchnia ta zyskała niesamowitą popularność i światowe uznanie. W kuchni włoskiej nie stosuje się półśrodków – wszystko wytwarzane jest siłą własnych rąk, według ściśle określonej formuły. Gotowanie „z sercem” wpływa na to, ze wszystko pachnie i smakuje wybornie. Co jeszcze należy wymienić jako atut kuchni włoskiej? Oczywiście jej prostotę. Kuchnia ta jest bardzo niedroga, a wszystko dlatego, że wiele klasycznych dań pochodzi się z skromnych rejonów. Kiedyś ubodzy mieszkańcy Włoch używali produktów, które mieli pod ręką. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to mieściło się w domowym budżecie, lub uprawiane było indywidualnie. Tymczasem obok samego kucharzenia, najważniejsze jest (co pielęgnuje się współcześnie) zajadanie potraw w licznym towarzystwie bliskich. Włosi słusznie powtarzają, że wspólna konsumpcja ma integrować ludzi. Nie ważny jest koszt dania, ale sam moment, który spędza się z ukochanymi osobami, przy jego kosztowaniu. Nic nie jest ważniejsze od tego.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Co w pizzy może nie smakować? Kruchego ciasta. Uprawiających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy wonnej bazylii? To podstawowe składniki tradycyjnej pizzy. Danie to przeszło wiele modyfikacji. W każdym miejscu smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zaczęło? Produkty zbliżone do pizzy sprzedawane były już w starożytnym Rzymie i co zaskakujące były idealnym środkiem. płatności. Pizza wielką renomę zdobyła dopiero pod koniec XVIII wieku, gdy to zaczęły powstawać lokale tytułowane pizzeriami. Przyciągnęły one władcę Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by spróbować serwowanych tam posiłków. 100 lat później, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito przygotował dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy pizze. Ostatnia była nowością, ponieważ kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – ser mozzarella. Monarchini pokochała ten smak i od tamtego momentu pizza ta nosi nazwę „margerita” od imienia królowej. Kolejno pizza trafiła do USA, gdzie została na dobre spopularyzowana przez włoskich imigrantów przyjeżdżających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. W ten sposób pizza została ukochaną potrawą wszystkich nacji – od Japończyków po Argentyńczyków.

Jak dobrze znacie włoskie potrawy?

Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od miejsca na Ziemi. Wyraża to ogromne uznanie dla kuchni Włoch. Pizza nie jest tymczasem jedyną słynną potrawą tej strony świata. Włochy dały też nam takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia Włoch zasadniczo opiera się na naturalnych składnikach. Na południu kraju przygotowuje się potrawy mączne, a na północy posiłki z ryżu i polenty. Na południu przeważnie używana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Nie zapominajmy też, że obok klasycznych posiłków, Włosi są w stanie nam zaproponować oryginalne wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wysokogatunkowe oliwy, czy wykwintne wino marsala. Jak można nie kochać kuchni tej części świata?

Chciałbyś posmakować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która przyrządza włoskie dania wedle tajemnej receptury. Przygotuj się na ciekawe doznania smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: dobra pizza Toruń

Strona używa cookies
Ok