wynajem telebimu cena telebimy wynajem telebim
Wynajem telebimów na duże imprezy
17 kwietnia, 2017
bezpieczne pozycjonowanie pozycjonowanie stron toruń pozycjonowanie sklepów
Pozycjonowanie – kluczowe informacje dla początkujących
20 kwietnia, 2017

Precyzyjne zamykanie produktów tylko z zakręcarkami Zalkin

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Zakręcarki do mleka, świeżych soków i wody mineralnej

W sektorze spożywczym bardzo istotne jest staranne zakręcanie towarów. Głównie – produkt nie wydobywa się z butelki, np. podczas transportu. Po drugie – dużo dłużej chroni atrakcyjny smak i zapach, a to dla Nabywców jest praktycznie, najistotniejsze, kiedy „przerzucają” półki z morzem produktów (częstokroć kilkunastu innych marek). A po trzecie – możemy go dokładnie dozować tak, ażeby ogólnie rzecz ujmując nie było go ani za dużo ani za mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, ponieważ taka formułą tytułuje się urządzenia zakręcające, między innymi słoiki i butelki, obowiązkowo muszą spełnić niezwykle dużo wielorakich wskazań, by były przyjęte na potrzeby produkcji. Ostatnio jeszcze bardziej zwrócono uwagę na pakowanie artykułów bardzo drażliwych, np. kefirów oraz zaprojektowano urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich celem jest precyzyjne zakręcanie butelek PET z kilkudniowymi sokami, wyrobami mlecznymi i wodą niegazowaną.

Jeśli mamy na względzie maszyny zakręcające towary w różnych opakowaniach, to można wyróżnić:

Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku możemy wybrać zakręcarkę rotacyjną, z głowicami ułożonymi obok siebie w jednej linii, jednogłowicową bądź wieżę zakręcającą. Takiego wariantu zamykarki działają bez zarzutu nie tylko w przemyśle żywieniowym, lecz też przemyśle kosmetycznym, monopolowym i lekowym.

Zakręcarkę słoików – w tym przypadku głowica zakręcarki jest dokładnie dopasowana do klasycznych przykrywek weków. W pierwszej kolejności maszyna eliminuje nadwyżkę powietrza, zaś następnie zamyka je zgodnie z koncepcją twist-off.

Zakręcarkę do metalowych konserw – są idealne przy zamykaniu opływowych konserw, które zostały zrobione, np. z aluminium.

Jeśli planujemy dopasować konkretną głowicę, to musimy mieć na uwadze nade wszystko surowiec, z jakiego przygotowane jest opakowanie. W takiej sytuacji towar zostanie w perfekcyjnej dawce umieszczony w butelce albo metalowym pojemniku. Zamykarki mechaniczne mają niesamowicie mocną konstrukcję, jaka zapewnia ludziom bezpieczeństwo. Incydentalnie ulegają uszkodzeniom, jeżeli są właściwie eksploatowane i konserwowane. Zakrętarki to maszyny, których budowa wciąż podlega modyfikacjom, bowiem w krótkim czasie powstają nowe pojemniki o profilach innych niż uprzednie.

Podział zakręcarek z uwagi na rodzaj

Mówiąc w skrócie zakręcarki mamy możliwość poklasyfikować na te z jedną głowicą, wielogłowicowe, zakręcarki linearne oraz maszyny odpowiednie dla opakowań o naprawdę małych i średnich pojemnościach. Jednogłowicowe powinniśmy natomiast zróżnicować na zautomatyzowane (same ściągają wieczko) i w połowie zmechanizowane (przykrywkę powinniśmy zaaplikować manualnie). Zamykarki wielogłowicowe, przykładowo karuzelowe, posiadają od 3 do 24 głowic i mają opcję spełniać swoje zadanie na liniach o wysokiej wydajności, ze zbiornikami bardzo wrażliwymi i wtedy, gdy w pojemniku artykuł styka się z krańcami pojemnika. Ostatni wariant jest poświęcony raczej dla przemysłu aptecznego oraz chemicznego (na potrzeby zamykania nawet niezwykle niewielkich dawek produktu). W przypadku maszyn frontowych zakręcanie odbywa się skokowo – kilka czy kilkanaście głowic jednocześnie zamyka opakowania z artykułem. Kapslownice doskonale sprawdzą się na potrzeby zamykania wody mineralnej w szklanych butelkach i piwa. Oczywiście zakrętarki są bardzo istotnym składnikiem na linii fabrycznej, mimo iż zwyczajnie wymagają praktycznie jakiegokolwiek dozoru. Dzięki maszynom dobrej klasy mocno polepsza się ekonomiczność wytwarzania. Zakrętarki można skonstruować „od zera” (mając na uwadze, np. artykuł do jakiego ma być dostosowana i sumę zamykanych opakowań w czasie godziny).

Pozostałe urządzenia stosowane w toku masowej produkcji

Do innych urządzeń, dzięki którym konstruowane są całościowe linie wytwórcze, trzeba zaklasyfikować: aplikatory etykiet, nalewarki, dozownice i napełniarki, maszyny monitorujące jakość, maszyny do pakowania i wypakowywania, rozdzielacze i kartoniarki. Wszystkie wyliczone urządzenia mamy możliwość uzbroić w dodatkowe opcje, np. w aplikatory krawatek. Przykładowy przebieg masowej produkcji rysuje się nam dokładnie w taki sposób: puste pojemniki docierają na linię przemysłową, są zliczane i stawiane pod odpowiednim kątem. Maszyny nalewające napełniają wystawione opakowania towarem, a zakrętarki zasłaniają szyjki dobranymi nakrywkami. Następnie pozamykane wyroby docierają, np. do maszyn pakujących na palety. W każdej dziedzinie proces masowego wytwarzania towarów będzie wyglądał troszeczkę inaczej, gdyż jest on zależny od wariantu towaru. Stąd też na potrzeby kremów są dedykowane inne warianty urządzeń, zaś do uzyskiwania szampana i następnych napojów wyskokowych – inne.

Jeśli zaintrygował Cię powyższy temat, kliknij w odsyłacz tutaj – Zakręcarka słoików – a niewykluczone, że wynajdziesz to, czego akurat szukasz.

Strona używa cookies
Ok