Piwo jest jednym z najbardziej znanych i cenionych pośród trunków. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi momentami, dobrym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące przeróżnych jego rodzai, przez co czasami trudno jest wybrać, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc znaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego produkcji, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najbardziej popularne są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; przeważnie są to napoje o niskiej jakości oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, staranniej produkowanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to odłam piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są pasjonaci sztuki piwnej, dla których jakość i solidność przetworzenia jest kluczowa. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, własne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone autonomcznie, w warunkach domowych, co łączy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za mniejsze w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby skłonić do zakupu.
W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz masa czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów wytwarzania. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości piwa, lub zacząć własny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to prawda, jednak należy mieć na uwadze, że najważniejsza jest chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji a a także załatwienia koncesji. Współcześnie branża minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja piwa na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w punkcie sprzedaży.
Piwo kraftowe, tak samo jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, struktura, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie da się przyporządkować do jednego typu, ponieważ cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wykładnikiem jakości.
Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa słabej jakości.