Aukcje internetowe – zakupy i zabawa w jednym
13 września, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Konsolidacja kredytów od a do z
18 września, 2016

Kawa przez wielu jest uważana za napój bogów. Ten wynaleziony w Etiopii napój jest zaraz po wodzie najbardziej lubianym napojem na Świecie. Spożywają go dosłownie wszyscy – pędzący do pracy Amerykanie i wypoczywający podczas siesty mieszkańcy Madrytu. Najpiękniejsze w kawie jest to, że pojedyncze ziarenko ma zupełnie inny smak. A to dlatego, że krzewy kawowca sadzone są w zróżnicowanych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Zawarta w kawie kofeina usprawnia koncentrację i poprawia procesy metaboliczne organizmu. Nie szokuje zatem fakt, że wielu z nas nie wyobraża sobie wczesnego ranka bez pobudzającego aromatu kawy.

Kawa w nadzwyczaj błyskawicznym tempie znalazła się na samym szczycie jednego z ulubionych napojów. Jedni dolewają do niej mleko i cukier. Drudzy preferują tylko mocną, czarną kawę, określaną pod nazwą espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – to tylko nieliczne rodzaje kaw. Niewielkich rozmiarów ziarno, tak mnóstwo aromatów. Odkryjcie historię kawy, sposoby jej parzenia i jej znaczenie dla naszego organizmu.

Jak kawa stała się naszym ulubionym napojem?

Bez cienia wątpliwości kolebką kawy jest Etiopia. To zapewne tam, wedle legendy, pewien pasterz zobaczył, że osiołki przeżuwające owoce w kolorze czerwonym mają bardzo dużo energii. Okazało się, że zwierzęta jadły kawę. Plemiona zamieszkałe Półwysep Somalijski zaczęły łączyć miażdżone owoce z tłuszczem, aby jeść je później w czasie walki. To były dopiero początki kawy. Dopiero w XVIII lub XIV wieku uskuteczniono metodę wypalania ziaren kawy. Pierwszą kawiarnię wybudowano w Stambule w roku 1554. Kawa miała sowich sympatyków jak również krytyków. Spora liczba religijnych ekstremistów widziało w kawie napój szatana. Napój ten rozpowszechnił w XVI wieku europejski odkrywca Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt kolejnych lat kawa niespiesznie przenikała na salony Europy. Tylko w Wiedniu w XIX wieku istniało ponad 1200 kafeterii. W dzisiejszych czasach wypija się prawie 4000 mld filiżanek każdego roku.

Proces wypalania kawy

Specjaliści sądzą, że do zrobienia smacznej kawy potrzebne są 2 składniki – świeże i równo wypalane ziarna, oraz sprawdzeni dostawcy. Proces rozpoczyna się od prażenia ziaren kawy. Palenie tradycyjne rozciąga się na czas około 20 minut. Ziarna nagrzewane są do temperatury mierzącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie wypalania ziarna kawy wyzwalają więcej niż 800 związków zapachowych . Zależnie od temperatury i czasu wypalania rodzi się unikalny smak i aromat kawy. Potem ziarna są błyskawicznie schładzane by na długo mogły zatrzymać swój niezwykły smak.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu charakteryzuje się jasno czekoladową barwą. Nie dajcie skusić na gwarancje firm, że ich ciemne, wręcz czarne nasiona są najwyborniejsze. Są one najzwyczajniej w świecie marnie wypalone, co wyczujesz od razu po ich ostrym aromacie. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą pojawiają się certyfikaty organizacji walczących o przyrodę. Wybieramy zatem tą droższą kawę, mając nadzieję, że wpłyniemy tym samym na kondycję lasów podzwrotnikowych. Jest to tylko dobry chwyt marketingowy, który nie ma nic wspólnego z jakością kawy, lecz z wpłatą składki członkowskiej. Z tego względu wiele kaw pochodzących z najlepszych plantacji nie jest oznaczona żadnymi certyfikatami. Jakość takiej kawy czuje się po prostu w jej zapachu, a nie w stylistyce opakowania.

Metody parzenia kawy.

Parzenie kawy to swego rodzaju uroczystość. Wpierw wyszukujemy adekwatną kawę ziarnistą. Zapach i moc aromatu zależą tak naprawdę od miejsca plantacji i czasu palenia ziaren. Kolejno powinniśmy kupić wysokiej jakości akcesoria, w zależności od tego jaką technikę parzenia zastosujemy. W metodzie French Press stosujemy specjalistyczny zaparzacz, który oczyszcza kawę z fusów Aeropress to metoda integrująca cechy French Pressu i walory techniki przelewowej. Kawę łatwo wyciska się przy użyciu profesjonalnego narzędzia. Jedną z najpopularniejszych cenionych metod alternatywnego parzenia kawy, jest DRIP. DRIP to stworzony z plastiku, porcelany bądź szkła garnuszek z przekłutym dnem. Do jego wnętrza wkłada się filtr, wsypuje się kawę i polewa spokojnie wrzątkiem. Kawa, wraz z całym swoim aromatem powoli kapie do dzbanka, poprzez co jest od razu gotowa do wypicia.

Spróbuj wszystkich technik i wyszukaj taką, która Ci najbardziej pasuje Kawa sprzyja wszelkim eksperymentom, gdyż za każdym razem może nas ona zadziwić swoim zapachem i smakiem. Jednak gdzie kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą wybrać? Jednym z najlepiej wyposażonych sklepów online oferujących świeżo wypalaną kawę jest swiezowypalana.pl. Możecie tam wybierać spośród wielu kaw uprawianych w dalekich zakątkach świata. Kawa palona jest na zlecenie i przesyłana w ciągu 24 godzin od momentu jest zapakowania. Smakuje rewelacyjnie, gdyż wytwarzana jest z świeżych ziaren, palonych przez wyspecjalizowanych mistrzów. To idealna kawa na dobry początek dnia, jak i na miłe po południe w gronie znajomych. Gdy raz posmakujesz dobrej kawy ziarnistej, już nigdy z niej nie zrezygnujesz. Wstąp na stronę internetową sklepu i zamów na miejscu paloną kawę: sklep z kawą.

Strona używa cookies
Ok