Termosy nie są nowością i na rynku znajdujemy je od lat, a dokładnie od mniej więcej roku 1900, jest to stosunkowo długi okres od kiedy zaczęły być produkowane. Schemat działania termosu skonstruowało dwóch naukowców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a termin jest zaczerpnięty od greckiego słowa ,,therme” oznaczającego ciepło. Wszyscy są świadomi czym jest termos, aczkolwiek znikoma część osób wie jak on dokładnie działa. Jest to ,nazwijmy, urządzenie, zbudowane z podwojonych ścian, pomiędzy którymi jest przestrzeń próżni cieplnej. Ściany są cienkie i dzięki temu wymieniają one bardzo małą ilością ciepła. Strata ciepła jest również redukowana przez przewodzenie oraz zewnętrzną część, która pokryta jest osłoną odbijającą światło. Całość sprawia, że akcesorium to podtrzymuje nasze danie lub nasz w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Dzisiaj na rynku znajdziemy mnóstwo rodzai termosów, mamy możliwość przebierać w barwach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.
Termosy różnią się także zastosowaniem, na przykład, są produkowane termosy klasyczne, znane każdemu, o standardowym wyglądzie, przeznaczone do przechowywania napoi, takich jak kawa czy herbata oraz termosy obiadowe, innymi słowy termosy do posiłków, do utrzymywania temperatury zup czy dań i są przydatnym rozwiązaniem. Termosy obiadowe odróżniają się od tych zwykłych właśnie kształtem, tj. są one primo, dużo większe, po drugie mają zupełnie inną budowę, nie są takie wysokie, mają szerszy wlew i są bardziej złożone. Jeśli chodzi o funkcjonowanie, nie znajdziemy tutaj żadnej odmienności.Tego rodzaju termosy są idealne w pracy i na wycieczkach. Spędzając długie godziny w pracy z niemożliwością przyrządzenia sobie ciepłego posiłku, bardzo fajnym pomysłem jest zrobienie sobie posiłku w domu i przechowanie go w termosie. Następna sytuacja, wycieczka, bez różnicy czy szkolna, rodzinna czy samotna, w góry, nad morzem, zwiedzając miasta czy wsie, możemy zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez potrzeby spędzenia dnia konsumując jedynie przekąski. W pracy, i również na wycieczce jest to potrzebne, ponieważ wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasz organizm domaga się nie byle jakiego posiłku, aby móc spokojnie funkcjonować przez następne kilka godzin.
Aby wybrać idealny dla siebie termos, należy przejrzeć ofertę jaką znajdziemy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak dużo, że często jest ciężko zdecydować. Dużą role przy decyzji ma bez wątpienia cena, która waha się od około 30 złotych do nawet 400 złotych. Zauważamy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Jest takie przekonanie, że dobry termos, który wytrzyma więcej niż jeden sezon musi dużo kosztować. Istotną kwestią jest również materiał, z którego nasz produkt jest wykonany. Są termosy plastikowe, które jednak słabo trzymają temperaturę oraz termosy ze szkła i ze stali, które bez zarzutów sobie radzą. Termosy stalowe są najczęściej wybierane, jako, że te ze szkła nie są tak odporne. Następna sprawa jaką należy przemyśleć przed zakupem jest korek, przez który ucieka ciepło. Korek może być automatyczny, z gwintem lub hybrydowy. Na wyprawę w chłodne dni idealnym będzie ten pierwszy, poniewać przez ten rodzaj ucieka najmniej ciepła. Jeśli chodzi o rozmiar, to termosy obiadowe najczęściej nie są bardzo pojemne; wytwarzane są tak, aby zmieścić danie dla jednej osoby. Jeśli nasz termos zamierzamy zabrać w podróż warto pomyśleć o wygodzie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wykonaną z metalu oraz profesjonalnie stworzone termosy lepszej jakości o chropowatej powłoce. Dzięki takiemu zabiegowi mamy pewność, że termos nie wyślizgnie się nam z dłoni; ponadto, prezentują się one dużo lepiej.
Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego rodzaju akcesorium? Termosy obiadowe, czy tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sama nazwa wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie jedzenie możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w takim ,,pojemniku” można przechowywać tylko zupy, co jest bez wątpienia błędnym przeświadczeniem, jako,że nadają się one również do przechowywania dań jednogarnkowych, takich jak bigos czy gulasz.Co interesujące, świetnie sprawują się w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która idealnie funkcjonuje jako naczynie. Food jug’i mają jednak pewna wadę, trzymają one temperaturę dużo krócej niż zwykłe termosy na gorące napoje, jest to góra 4-6 godzin. W niektórych sklepach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające temperaturę, są one bez wątpienia sporo droższe.
Termosy obiadowe są całkiem nowe na rynku, ale w ekspresowym tempie stały się popularne i ochoczo kupowane. Chcąc poprawić jakość swoich posiłków w pracy świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w takie akcesorium.Natomiast w czasie długich wypraw na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś wartościowego i ciepłego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają wiele zalet, takich jak: pakowność idealnie stworzona, aby zmieścić pełen posiłek; posiadają duży otwór wlewowy, który umożliwia łatwe mycie oraz zręczne korzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość świetnie radzi sobie z izolowaniem temperatury, mamy możliwość więc cieszenia się z ciepłego jedzenia przez dłuższy czas. Nie można zapomnieć jednak, że takie termosy nie są wieczne i chcąc nie chcąc po dłuższym użytkowaniu należy je wymieniać.
Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/